Няма успешна военна интервенция през последните десетилетия. ... Най-изненадващото е, че

...
Няма успешна военна интервенция през последните десетилетия. ... Най-изненадващото е, че
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Няма успешна военна интервенция през последните десетилетия

" Няма сполучлива военна намеса през последните десетилетия ....  Най-изненадващото е, че имаше сюрпризирани от протичащото се в Афганистан и бързата победа на талибаните ". Това съобщи пред БНР интернационалният анализатор Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. Той акцентира, че това е било ясно от момента, в който Съединени американски щати оповестиха отдръпването си:

" Афганистанското държавно управление нямаше никакъв късмет да спре талибаните, тъй като то се асоциира с задграничното наличие. За огромна част от популацията на страната борбата бе и национална идея, т.е. борбата е за вярата - за исляма, и срещу чужденците. Упреците от страна на Съединени американски щати и НАТО към досегашните управляващи в Кабул, че не са се справили с настъплението на талибаните, звучат неточно, мека казано ".

Кючуков акцентира, че практиката на военните интервенции е посочила, че по-лесно е да влезеш, в сравнение с да излезеш:

" В Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, а преди този момент и в Сомалия не победи демокрацията, а съвсем всички те са с разпаднала се държавност ".

По думите на международния анализатор само избягалият президент Ашраф Гани и неговите сподвижници са по-мразени от Съединените щати за хората в Афганистан.   









" Не става дума за мигранти, а за бежанци ", изясни анализаторът и посочи, че разликата е основна, тъй като мигрантите бягат от бедността, а бежанците бягат от войната.

Интервюто на Веселина Миланова с Любомир Кючуков в предаването " Преди всички "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР